Speranta

Fundaţia Republicană pentru copii "Speranţa" Republica Moldova

Ajutând copiii de azi, vom crea viitorul nostru.

Legile cu privire la drepturile copiilor

Interesul superior al copilului face parte din problemele globale ale timpului nostru, in rezolvarea lor este interesată toata comunitatea mondiala. Definiția drepturilor copilului reese logic din ideile de bază ale Declarației Universale a Drepturilor Omului. Drepturile copilului sunt un set de drepturi şi libertăți, care ar trebui să aibă fiecare copil (sub 18 ani), indiferent de diferențele de rasă, sex, limbă, religie, naționalitate, și indiferent de locul de naștere, origine socială, proprietate,  sau orice altă situație. Declarația stabilește o serie de dispoziții direct referitoare la drepturile și interesele copiilor: principiul egalității, a normelor privind protecția mamelor și a copiilor, protecția copiilor împotriva exploatării, dreptul copiilor la educație.
 
În primul rând legislația drepturilor copilului a dezvoltat Liga Națiunilor, elaborând în 1924 Declarația de la Geneva a Drepturilor Copilului. Următorul pas important a fost adoptarea de către Organizația Națiunilor Unite în 1959 Declaraței Drepturilor Copilului, in care au fost salutate  principiile sociale și juridice cu privire la protecția și bunăstarea copiilor. Copilul se va bucura de toate drepturile dîn Declarație. Aceste drepturi ar trebui să fie recunoscute pentru toți copiii, fără excepție și fără distincție sau discriminare Copilului,cu privire la  lege și prin alte mijloace, se acordă protecție specială, precum și având în vedere oportunitățile și facilitățile, care să îi permită să se dezvolte fizic, mental, moral, spiritual și social într-un mod sănătos și normal, și în condiții de libertate și demnitate. În adoptarea de legi în acest scop trebuie să fie un considerent primordial cele mai bune interese ale copilului.
 
20 noiembrie 1989 Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenția cu privire la Drepturile Copilului. În conformitate cu Convenția, principiul de bază al protecției drepturilor copilului este recunoașterea priorității intereselor lor la nevoile familiei, societății și religie. Cele mai proeminente este cerința de grijă deosebită pentru grupurile sociale vulnerabile - copii orfani, persoanele cu handicap , refugiaților. Recunoscând copilul o entitate independentă, Convenția se confruntă statele sarcina de a pregăti copilul pentru o viață individuală în societate, educația sa într-un "spirit de pace, demnitate, toleranță, libertate, egalitate şi solidaritate. Convenția cu privire la Drepturile Copilului - primul document internațional care acoperă cea mai largă gamă de drepturile copiilor, drepturile copiilor astfel dobândit forța dreptului internațional. Convenția este ratificatâ de câtre cele mai multe țări (inclusiv Republica Moldova), în aceste țări, normele Convenției sunt obligatorii în mod automat.
 
Copiii de azi - viitorul țării noastre și a societății. Cum va fi viitorul copiilor și al statului depinde de modul în care problemele sunt rezolvate  în Moldova. Anume copiii, bunăstarea lor este o reflectare a modului în cât prosperă țară, cât de eficientâ este politica în ea. Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului ca un individ, el trebuie să crească într-o atmosferă de dragoste și bunătate, în familie, între prieteni și oameni iubitori. Sarcina a celor adulti - pentru a ajuta copilul dumneavoastră sâ se pregătească pentru o viață independentă, pentru a deveni un membru cu drepturi depline al comunității, de a crea condiții pentru un copil normal de dezvoltare fizică și intelectuală.
 
Protecția statului și a societății a copiilor, familiei și maternității este în Republica Moldova o prioritate. Toți copiii sub legea au drepturi egale, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, sex, limbă, religie, opinie, avere sau de origine socială.
 
Temeiul juridic pentru reglementarea drepturilor copilului în Republica Moldova sunt: ​​Constituția Republicii Moldova, Legea cu privire la cetățenia Republicii Moldova № 1024-XIV din 02.06.2000, Legea Republicii Moldova Nr. 338 din 15.12.1994 cu privire la Drepturile Copilului, Codul Familiei al Republicii Moldova Nr.1316-XIV din 26.10.2000, Legea Republicii Moldova cu privire la sănătate Nr.411-XIII din 28.03.95, Legea cu privire la educație al Republicii Moldova, Nr.. 547-XIII din 21.07.95, Codul civil al Republicii Moldova și alte acte legislative.
   
Din momentul nașterii, fiecare copil are dreptul:

Sâ trăiască și să crească într-o familie.
De a comunica cu părinții și alte rude.
De aşi proteja drepturile.
Sâ exprime opiniile.
Dreptul la un nume, numele și prenumele mijlociu.
De a modifica numele și prenumele.
Dreptul la proprietate.
Dreptul la ocrotirea sănătății.
Dreptul la educație și altele.
 
Dacă știți de cruzime față de copii, cazuri de abuz emoțional, fizic sau sexual, îl puteți raporta:
 
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii ( pentru copiii care sunt victime ale diverselor forme de violență ) (022 ) 74 88 06, 75 67 87.
Biroul Municipal pentru Protecția Drepturilor Copilului  în Primăria municipiului Chișinău ( 022) 24 27 02.
Centrul pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (022 ) 234 800 ( Chișinău )
"Linia Fierbinte" - " Telefonul copilului " 0 8001 1116.