Speranta

Fundaţia Republicană pentru copii "Speranţa" Republica Moldova

Ajutând copiii de azi, vom crea viitorul nostru.

Rîdem împreuna cu copiii

Când copiii noştri sunt pe adevârat fericiţi? Este greu de spus, pentru că singuri nu suntem întotdeauna conştienţi că suntem fericiţi, pentru că nu  reuşim să ne bucurâm de nişte lucruri mici. Copii sunt fericiţi atunci, când cântă, joacâ, învăţa,se bucurâ, admirâ, râd. Cât de des, atunci când doresc să descrie imaginea de o fericire şi prosperă la domiciliu, spun: "Acolo râsunâ rîsul unui copil." Unui copil să râdă, nu e nevoie de ceva "special". Copiii râd cu bucurie, plăcere să trăiască, să se joace, să comunice.
 
"Umorul este o componentă foarte importantă pentru sânâtate emoţională, dezvoltarea intelectuală a copilului, precum şi sănătatea fizică"- aşa socot cercetatorii de la Universitatea Stanford. În opinia lor, sentiment de umor este necesar pentru copii, pentru emoţii pozitive şi îi ajută să fie mai puternic şi voios. Acest lucru este valabil mai ales  într-o perioadă dificilă de pubertate şi probleme de adolescent. Au fost efectuate studii care arată că râsul promovează dezvoltarea mai rapidă a copiilor şi  afectâ asupra stârii sistemului imunitar. La moment, pe deplin este dovedit că râsul sporeşte creativitatea şi dezvoltă capacitatea de a căuta soluţii inovatoare şi ieşiri de la diverse situaţii. Unii psihiatri susţin că umorul este una dintre cele mai bune metode pentru a scapa de stres. Atunci când o persoană râde, creşte fluxul de sânge la creier, acesta primeşte mai mult oxigen. Aceasta duce la reacţii mai rapede şi lucrul mai bun a creierului. Psihologii britanici au descoperit un model interesant, care este confirmat de statistici, cu cît râde mai mult un copil,cu atît mai mult succes va atinge în viaţă. La vîrsta adolescentâ, umorul este foarte mult apreciat şi este una dintre modalităţile de a stabili un contact cu lumea, pentru a arăta aparţinerea la o subcultură adolescentâ, să conteste  normelor, care au stabilit adulţii. Simţul  umorului ajutâ unui adolescent să-şi afirme drepturile  într-un mod paşnic, să-şi afirme autoritatea sa. De asemenea, este contestat în prezent, că râsul ridicâ imunitatea. Deseori puteţi auzi chiar de la medici ,că râsul este cel mai bun medicament. Potrivit experţilor, o persoană are nevoie de râs de 15 - 20 de ori pe zi pentru a fi în stare bună de sănătate. Dar râsul în acelaşi timp, ar trebui să fie din inimă. Râs, ca o expresie de emoţii pozitive, afectează starea de spirit şi sentimentul de fericire. Suportâ mecanisme de autovindecare al organismului. Prin urmare, recomandările:râzi mai des, râzi mult, râzi!
 
Râsul poate fi un mediator între lumea copiilor şi a adulţilor. Cât de des  râdem cu copiii? Râsul împreună este o modalitate de a comunica. În plus, un bun simţ al umorului va ajuta a face copiii mai destepti, mai sănătoşi şi va învâţa copiii cum să facă faţă câtre probleme. Noi nu doar prelungim viata cu râsul, zambind ne facem viaţa noastră mai luminoasâ, suculentâ şi proaspetâ. Râs de adulţi ajută copiii sâ insufle abilităţi bune de adaptare la situaţii complexe. Este nu doar un divertisment, dar de asemenea şi dezvoltare, deoarece un copil  este întotdeauna gata să înveţe, să descopere ceva nou,sâ se bucure de descoperirile sale. Copiii învaţă cu umor sâ priviascâ la eşecurile sale şi să le ia cu uşurinţă, fără a lâsa mâinile şi continuănd să depună eforturi pentru obiectiv. Copiii noştri sunt cea mai mare bucurie în viaţă, să ne împărtăşim această bucurie cu fiecare! Copii de natura sunt creaţi pentru bucurie! Nu costă nimic să ajutâm râdă. Râzind, copii mult mai uşor depâlesc ranchiună lor, şi  temerile şi capriciile. Râsul protejeazâ copilul sâ se facâ  mai puternic şi mai puţin vulnerabili. E necesar să inculce un simţ al umorului pentru copii la o vârstă foarte fragedă, deoarece copiii tind să se concentreze mai mult pe ceea ce pare distractiv şi amuzant. Protejaţi copiii de un umor primitiv, bancuri si glume de prost. Deşi nu imediat, dar în timp, copilul va înţelege că nu este nimic amuzant în faptul că pentru cineva e dureros sau ofensat şi va găsi un mai demn motiv de râs.Simţul  umorului este un asistent minunat. Încercaţi-l! Pentru a fi optimist şi a creşte copiii pozitivi, avem nevoie de un simţ al umorului care ajută a depăşi obstacolele şi frustrările pe care le avem de multe ori  în viaţă.
 
Cel mai bun ce puteţi face pentru a dezvolta copilului un simţ de umor - utilizarea proprie. Glumiţi. Povestiţi istorii haioase. Râzi cu o voce tare. De exemplu, râzi la mici dezastre, cum e lapte vârsat. Un copil are nevoie de zîmbete, soare, aer şi apă. Râsul şi emoţii pozitive mobilizeazâ forţele protectoare a organismului si ajuta la lupta cu diferite boli. Mai sânâtos este rasul, care e născut în sine, în timp ce jucaţi, la vizionarea desenelor animate, pentru o veste bună sau doar din bucurie. Copiii cu un simt al umorului dezvoltat sunt mai fericiţi şi mai optimişti, au stima de sine mai multâ şi mai bine fac faţă cu unicitatea faţâ de alţii. Copiii care stiu a aprecia umorul şi a partaja colegilor o bucurie,sunt acceptaţi  mai bine  de câtre alţi copii. Este important să nu fie zdrobitâ forţa de viaţâ, într-o măsură mai mare sau mai mică, inerentâ în fiecare copil. Şi acest lucru este important pentru adulţi, pentru a urmâri expresia dumneavoastră şi tonul. Copiii nu ştiu cum să râdă printre străini şi oameni neplăcuţi. Un râs sincer se naşte numai într-o atmosferă de prietenie şi încredere reciprocă.
 
Cât de des copiii rad! Ei râd când se trezesc dimineaţa, atunci când mama sau tata vine, atunci când răsare soarele, atunci când plouâ... Statisticile arată copiii zâmbind de 200 - 400 de ori pe zi şi de 150 de ori râzând. Adulţii zâmbesc în medie de 15 - 18 ori pe zi, şi râd de 6 ori. Va propunem sâ zâmbiţi ciar acum! Şi sâ luaţi exzemplu de la cei mici! O fac pur şi natural. Copiii ştiu instinctiv că umorul este cel mai sigur mod de a face şi de a păstra prietenii. Simţul umorului trebuie să fie încurajat în fiecare copil tot aşa cum am încuraja bunele maniere şi diligenţă în studii. Cea mai uşoară cale să impresionaţi la copilul dumneavoastră importanţa de umor, dacă fiecare zi sâ-i arâtaţi cum cu umor sâ priveascâ la viaţă. Nu râzind,nu înveţi a trăi. Râsete şi zâmbeşte sunt, în primul rând,cea mai simplă formă de comunicare. Lâudaţi copiii pentru aceea câ le place să râdâi! Amintiţi-vă: cu zâmbete e căptuşit drumul în lumea sânâtâţii şi a fericirii!