Speranta

Fundaţia Republicană pentru copii "Speranţa" Republica Moldova

Ajutând copiii de azi, vom crea viitorul nostru.
Copilărie fără frontiere
În 2013 implinesc 20 de ani de la formarea fundatiei noastre, 20 de ani de proiecte, activități, speranțe, griji, frustrări! Se shcimbă ţara, președintii, guvernul, numai prostia a rămas constantă. Prostia, care a divizat țara noastră pe malul Nistrului - este izbitoare în uniformitatea sa! Din cauza acestei prostii copiii noștri au un scris diferit, ei învață programe diferite cu cărți diferite, cu istorii diferite, cu estimări diferite. Din cauza acestei prostii se schimbă și devine evidentă o diferență clară în mentalitatea copiilor noștri!   Și e dureros și trist, pentru că în lumea modernă copilul este înconjurat de o varietate de surse, atât pozitive, cât și negative, care au influență asupra la moralităţii copilului.  
 
Timp de 20 de ani a crescut o nouă generație. Mulți dintre care în timp au devenit ei înșiși părinți, și e puțin probabil să dorească ca pentru fiii și fiicele lor să se inspire ostilitatea față de băieți și fete din aceași țară o dată-unită.  Până în prezent, contactul personal zilnic între copiii din țările noastre vecine nu sutn foarte apropiate. De fapt, copiii noștri știu foarte puțin despre evenimentele și tendințele din țările vecine, despre viețile vecinilor noștri.
 
 
                                  Astăzi  lansăm un proiect "Copilărie fără frontiere"
 
 
Fundaţia Republicană pentru copii "Speranța" oferă copiilor din Moldova, Transnistria și  România prietenie, pentru a forma relații bune, și pentru a educa în ei dorință de a trăi în pace și armonie, subliniază patrimoniului natural, istoric și cultural al țării lor! Limitele dintre copiii din statele riverane Republicii Moldova, nu ar trebui să fie un obstacol în calea comunicării. Prieteniea reciproc unește copii, interesele copiilor se extind. Copii - sunt singurul lucru din lume care contează! Combinând copiii de astăzi - ne unim țara mâine!
 
Proiectul "Copilărie fără frontiere" este dezvoltat în legătură cu necesitatea de a obține atenția agențiilor de stat și societate, de afaceri și de guvern, ONG-uri și mass-media la organizarea campaniei de reabilitare, recreere și ocuparea forței de muncă a copiilor și tinerilor în timpul vacanțelor, pentru a îmbunătăți condiţiile de recreere activă şi diversă în curs de dezvoltare al copiilor,  organizarea și ocuparea forței de muncă a copiilor și tinerilor în timpul vacanțelor și a week-end-urilor. Include schimbul de copii din familii ale diferitor țări și categorii sociale: mari, cu venituri reduse, copii din școlile-internat, pentru vacanțe în mod activ și util, pentru a îmbunătăți relațiile cu adulții, cu scopul de a studia sau de a îmbunătăți limba, coeziunea societății noastre. Schimbul de agrement este unical în beneficii. Aceasta este o economie semnificativă de costuri si posibilitatea de a face noi prieteni în diferite orașe și țări.
 
Vacanță de vară este cel mai lung timp de odihnă pentru copii. În acest moment copiii au nevoie de a realiza activitatea sa motorie, lipsa care se acumulează în timpul anului școlar.

Sărbătorile ar trebui să fie active, creative, informative și, desigur, interesante. În același timp, nu fiecare părinte poate oferi copilului său o asemenea sărbătoare. Această problemă este destinată  spre rezolvare proiectului social "Copilărie fără frontiere."
Proiectul - e un program pentru schimbul de elevi între mediul urban şi rural, organizarea de centre de sănătate pentru copii și tineri din Republica Moldova, Transnistria și România, schimbul copiilor pentru vară, un fel de schimb de ospitalitate. Copiii din familii diferite (moldoveneşti, ucraineşti, ruse …) din Republica Moldova, Transnistria și România  de sărbători vor schimba părinții. Un copil poate petrece timpul cu o altă familie  în timpul sărbătorilor sau  la sfârșit de săptămână. Familii adoptive temporare trebuie să acorde copilului o cazare bună și diferite divertismente culturale, și evenimente sportive.

Care este responsabilitatea adulților în "schimbul" de copii:  îngrijirea copilului, pentru a crearea unei atmosferede securitate și bunăvoință. Efectuarea gospodăriei simple, de gătit pentru copiii, jocuri cu copiii,  plimbare, excursii sau alte activități. Schimbul de copii va permite cu cheltuiri de minim să vadă un alt oraș, să cunoască cultura și obiective turistice, tradițiile și modul de viață, a îmbunătăți competențele lingvistice, a extinde cercul de prieteni.
 
Proiectul urmărește de asemenea, să dezvolte și să pună în aplicare ideea de a sta în familie în timpul vacanței, al elevilor din școlile-internat. Știm că, chiar și cea mai bună instituție nu poate oferi copiilor o dezvoltare mentală adecvată, socializarea cu succes în tranziția spre o viață independentă. Mulți dintre ei nu numai destul de rar pleacă undeva, dar chiar și de vară, cea mai importantă sărbătoare a anului, petrec pe deplin  în jurul valorii de vagabondaj și disperare plictisitoare. Ne-ar plăcea să le oferim acestor copii posibilitatea nu doar să se relaxeze în timpul sărbătorilor, dar și pentru a vedea ceva ce nu au mai văzut înainte, pentru a primi o nouă experiență uimitoare, sâ facâ o călătorie proprie. Știm de asemenea că absolvenții orfelinatelor confruntă cu provocări semnificative în crearea propriei familii, copiii lor prea des devin orfani de asemenea. Veatâ în familie, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, poate da în dezvoltarea unui copil cu mult mai mult decât anii într-un orfelinat. Datorită trăiului într-o familie copilul dezvoltă nişte idei despre obiceiurile de familie, tradiții și norme de etichetă. Familia nu contribuie la construirea rolul unui orfan, precum și rolul unei persoane care are o problemă, dar pe care el este capabil să rezolve. Satisfacerea nevoilor copilului de a fi de folos la altul prin grija reciprocă, responsabilitate, îi permite să scape de sentimentele de alinare, abandon. Dezvolta un sentiment de apartenență la o familie, un sentiment de "acasă", dragoste si afectiune. Condiția cea mai importantă pentru punerea în aplicare a proiectului - continuitatea, extinderea comunicării copilului cu gazda familiei sale în timpul vacanțelor, menținând contactul după întoarcerea copilului la orfelinat, vizitele copilui  la familia lui în timpul sărbătorilor de la sfârșit de săptămână, "mentorat", - în cursul anului școlar. Activitățile întreprinse în cadrul proiectului, nu sunt una de o singurâ datâ, și sugerează crearea în scolile-internat pentru copii a unui serviciu permanent, a cărui misiune este de a lucra cu populația, selecția familiei gazdă şi consultări profesionale.
 
        
     Oferta noastra include, de asemenea :
 
evenimente comune sportive, expozitii de fotografie, concursuri de desen, excursii turistice, discuții pe teme de tineret, teatre și cinematografe, expoziții, muzee, organizarea de schimburi reciproce de copii pentru o vacanță de vară (numărul de copii și loc de odihnă, desigur, va depinde de partenerii și sponsori);
 
interacțiunea cu persoanele fizice și juridice, în scopul de a răspunde mai eficient provocărilor, pentru a îmbunătăți protecția socială a copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului;
 
cooperarea cu instituțiile internaționale de caritate, utilizarea celor mai bune practici din lume în crearea și punerea în aplicare a programelor de caritate;
 
crearea unui spațiu informativ comun, dedicat copiilor din Republica Moldova, România, Transnistria, care au nevoie de asistență, promovarea accesului la informații cu privire la programele de asistență pentru orfani, prin crearea de resurse informaționale în rețea.
 
Acest proiect ar putea deveni o realitate în viaţa copiilor din Moldova, și al copiilor din statele vecine. Poate! În cazul în care organizațiile pentru copii, atât oficiale cât și non-guvernamentale, de pe ambele maluri al Nistrului, încetează să vadă în vecinii lor potențiali dușmani. Cu toate acestea, nu numai organizațiile, dar unii dintre liderii a acestor instituții, precum și profesorii, părinții, bunicii al copiilor!
 
Fondul «Speranta» propune tuturor să înțeleagă și să aprecieze importanța inițiativei noastre și să lucreze împreună pentru fundații de copii și organizații publice din Republica Moldova, Transnistria, și România în "Fondul de Parteneriat fără frontiere, pentru beneficiul copiilor." Parteneriat, care va avea drept scop acordarea statutului internațional al proiectului nostru, să dezvolte mecanismul de realizare în practică a inițiativei noastre, de a dezvolta schimbul de prietenie între copii, formarea și dezvoltarea normelor civilizate de recreere, educația tinerei generații în spiritul încrederii reciproce și prieteniei. Facem apel la mass-media  de asemenea, pentru a oferi suport informațional pentru proiectul nostru. Suntem diferiti - aceasta este bogăția noastră, suntem împreună - aceasta este puterea noastră.
 
 
 
Personalul  Fundaţiei Republicane pentru Copii „Speranţa”                       (Chişinău)



Fundaţia "Speranţa" va  este recunoscătoare:

- revista "Комсомольская правда в Молдове"

- agenţia de ştiri  "Noutăţi-Moldova"  

- agenţia de ştiri  "Вести md"

- revista  "Молдавские ведомости"

- блог "Tamido"

- информационно-новостной ресурс "Приднестровье"  

- online-revista "Puls"  

pentru sprijiunul informaţiilor de proiect  "Copilărie fără frontiere".
14 Jan 2013